شیرمحمد عباس استانکزی، معاون سیاسی وزارت خارجه رژیم طالبان، میگوید که حکومت پاکستان از حضور مهاجران افغان در طول ۴۰ سال گذشته در آن کشور، «میلیاردها» دلار به جیب زده است و تصمیم اخیر آن نیز جنبه مالی دارد.
این مقام رژیم طالبان که دوشنبه، ۱۵ آبان (ششم نوامبر)، در نشستی در کابل سخن میگفت، با انتقاد تند از تصمیم اخیر حکومت پاکستان به اخراج اجباری مهاجران افغان از این کشور، گفت: «نیروهای ظالم [پاکستان] که عمر خود را به رشوهگیری و خیانت گذراندهاند، تمام دارایی، پول و مال آنها (مهاجران افغان) را میگیرند و آنان را با دست خالی به افغانستان میفرستند.»
به گفته استانکزی، اخراج یکباره این حجم از مهاجران، خلاف قوانین و روالهای عادی بینالمللی است و در این باره هیچ مشورتی با حکومت طالبان و حتی کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل نشده است.
پیشتر، سازمان ملل و نهادها بینالمللی حقوق بشر، از جمله عفو بینالملل، از دولت پاکستان خواسته بودند که در این تصمیم خود تجدیدنظر کند. اما پاکستان روزانه هزاران مهاجر افغان را در خاک این کشور دستگیر میکند و به مرز میفرستند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
آمارهای کمیسیاری عالی پناهندگان سازمان ملل متحد نشان میدهد که پس از تصمیم دولت پاکستان به اخراج اجباری مهاجران افغان، تاکنون حدود ۲۰۰ هزار مهاجر افغان مجبور به ترک پاکستان شدهاند.
با این حال، مقامهای رژیم طالبان تاکید دارند که همسایگان افغانستان، به ویژه پاکستان، از مهاجران افغان به مثابه ابزاری سیاسی و اقتصادی استفاده میکنند.
عباس استانکزی در ادامه گفت: « در این چهل سال که مهاجران ما در آنجا بودند، پاکستان از حضور آنها استفاده کرده است و از جهان میلیاردها دلار به نام آنها گرفته است. اکثر این پول به جیب پاکستان میرفت و درصد کمی آن برای مهاجران صرف میشد. حالا هم از اخراج این مهاجران همچون وسیلهای برای تجارت استفاده میکنند تا از جهانیان پول بگیرند.»
او همچنان با اشاره به بدرفتاریهای پلیس پاکستان با مهاجران افغان، به دولت این کشور هشدار داد که طالبان را به مقابلهبهمثل مجبور نکند.
استانکزی گفت که نیروهای پلیس پاکستان هنگام بازداشت و اخراج مهاجران افغان، آنان را بازرسی بدنی میکنند و پولهای نقدی ناچیزی نیز که آنها در جیب دارند، میگیرند و حتی لوازم خانه آنها را، از رختخواب تا قالی، از بستهبندیهای باربری پایین میآورند.
او گفت: «این کار پاکستان، ظالمانه است. آنها به برادران، کودکان و خواهران ما ظلمی روا روا میدارند که نیروهای دیگر در پاکستان میکنند. ما بسیار صبر وحوصله کردیم و عکسالعمل تندی هم نشان ندادیم. توقع ما از دولت و ارتش پاکستان این است که رویه خود را تغییر دهند و ما را مجبور به عکسالعمل نکنند، چون واکنش ما افغانها را همه جهان میدانند.»
در حالی که دولت پاکستان رسما اعلام کرده است که آن بخش از مهاجران افغان را که پرونده مهاجرتی به کشورهای غربی دارند، اخراج نخواهد کرد، روند اخراج افغانها به منبع درآمدی برای پلیس پاکستان تبدیل شده است. برخی از افغانهایی که در انتظار انتقال به کشورهایی چون آمریکا، کانادا و… pic.twitter.com/QQEXyHPV1N
— IndyPersianAfg (@IndyPersianAfg) November 5, 2023
دولت پاکستان از آغاز نوامبر سال جاری میلادی دست به اخراج اجباری مهاجران افغان فاقد مدرک اقامت قانونی زده است که به گفته پاکستان، تعداد آنان بالغ بر ۱.۷ میلیون نفر است. با اینکه نهادهای حقوقبشری و کشورهای مختلف به این تصمیم دولت پاکستان انتقاد کردهاند، اخراج اجباری مهاجران افغان همچنان ادامه دارد.
نهادهای امدادی پیشبینی میکنند که اخراج هزاران مهاجر به کشوری که با چالش شدید مالی، فقر، گرسنگی، نبود اشتغال و ناامنی غذایی دستوپنجه نرم میکند و در راس آن، حکومتی قرار گرفته که با حکومتداری معقول و مدیریت بحران و بیگانه است و هیچ مشروعیتی میان مردم و جامعه بینالملل ندارد، به بحران بزرگ انسانی خواهد انجامید.
این نهادها تاکید دارند که بهویژه در فصل سرما، آوارگی و بیسرپناهی، بیکاری، گرسنگی و نامنی غذایی، از چالشهای بزرگی است که هزاران مهاجر اخراجشده از پاکستان، با آن روبهرو میشوند.